Pokud se zprávy konkurence potvrdí, bude mít nejmladší docent v novodobých dějinách Univerzity Karlovy Martin Putna velké potíže s profesurou. Nikoli odborné a akademické, ale čistě politické – prezident republiky Miloš Zeman zdržuje, možná dokonce zcela blokuje jeho jmenování profesorem, jemuž po akademické stránce již nestojí nic v cestě. Dovolím si pár poznámek.

První, ukradená z netu: “Ať je rád, že nemusí do kotelny!”

Druhá, samožerská: “Kdo vám říkal, že po velvyslancích přijdou na řadu profesoři?”

Třetí, principiální: Takto končí stav, když si s nadhledem ignorujeme malé přešlapy. Klausovi prošlo stejné svévolné chování v případě nejmenování soudců, prošlo mu i ignorování rozsudků Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze. Tak se nedivme, že Zeman pokračuje dál a užívá si čisté moci.

Čtvrtá, ekonomická: Mnozí docenti  na Vysoké škole ekonomické žili roky ve strachu jakkoli komentovat politiku ve strachu, že jim Klaus pak odmítne podepsat profesorský dekret. To se – VK vzdejme hold – nestalo, ale docentská paranoia ekonomů, politologů a sociologů se teď bezpochyby rozšíří po celé zemi.

Pátá, vzdělávací: Jmenování profesorů panovníkem je anachronismus z dob Habsburků, z dob, kdy profesor “něco znamenal”. Dnes, kdy prezident jmenuje několik set profesorů každý rok, množí se mouchy, kdy jsou některé profesury krajně obskurní, je nejvyšší čas se státními profesurami skoncovat. Profesora má jmenovat škola – nikoli prezident. Na takzvané “funkční místo”, nikoli doživotně. Pak bude jasné, kdo je profesorem filosofie na Masarykově univerzitě a kdo profesorem sociální politiky Vysoké školy ve Stříbrné Lhotě.

Pokud se zpráva potvrdí, pak by Zemanův šprajc téhle dlouho chystané změně mohl paradoxně pomoci.

((A vycucaná z prstu zjevně není - potvrzuje ji Rektor UK Václav Hampl: "Ministr školství mě telefonicky informoval o tom, že prezident republiky se údajně rozhodl nevyhovět návrhu Vědecké rady Univerzity Karlovy a nejmenovat doc. Mgr. Martina Putnu, Dr. profesorem. (...)  Proto jsem se dnes rozhodl písemně požádat prezidenta republiky o zevrubnou informaci k této záležitosti  
http://iforum.cuni.cz/IFORUM-14464.html ))